Szállás Velemér, szállásfoglalás, programok, látnivalók egy helyen.

útiterveim Belépés
Hétvégére
Következő nyaralásra
Egyszer megnézném

Magyarország » Vas megye » Velemér  

Onogesius-szobor, Velemér

  • Onogesius-szobor, Velemér., Onogesius-szobor, Velemér

  • Hankó Péter, a szobor alkotója, Béres János szobrász társaságában, a szobor készítésekor., Onogesius-szobor, Velemér

  • Az Onogesius-szobor északra tekint., Onogesius-szobor, Velemér

Elérhetőségi adatok
Velemér, Fő utca 7.
+36 20 534 2780
cserepmadar@gmail.com
  Szállásfoglalás a környéken »
Ismeri a szolgáltatást?
Írjon értékelést

Onogesius volt Attila egyik legkedvesebb embere, hadvezére, a források szerint igazi hun. Sem Magyarországon, sem másutt a világon nem állítottak még emléket ennek a nagyszerű hadfinak. Ő volt az, aki Attila seregeit Rómáig vezette, majd ott - Attila döntésének megfelelően - megállította őket, ezáltal megmentve a pusztulástól az Örök Várost, lakosait és kultúrkincseit. Összefügghetett ez a nemes cselekedet a sztyeppi népek közismert humanizmusával és azzal is, hogy Attila a gyermekkora egy részét Rómában töltötte s maga is beszélt latinul. Ez a nagylelkűség abban a korban nem volt szokásos. A hunokkal ellentétben például a gótok elfoglalták, felégették, kirabolták és elpusztították Rómát.
Az Onogesius (Hungéza) név ma Hun Győző alakban lenne érthető. Vagyis az Onogesius név magyarul elmondja nekünk, mi volt a foglalkozása ennek a derék embernek. Az ő feladata volt győzelemre vezetni a hun hadakat. Ő volt a hunok győzője (hadvezére). Egyúttal az is újra bebizonyosodik, hogy a hunok magyarul beszéltek.
Róma megmenekülése olyan nagy hatással volt a pápai városra, hogy a legnagyobb művészek (Raffaello, Bernini) állítottak emléket neki a római hadjárat távolabbi végpontján. Ezek az alkotások máig megtekinthetők a Vatikáni Múzeum meglátogatásakor.
Amikor arra jártam egy turistacsoporttal, egy ott élő, magyarul beszélő, de magyargyűlölettől eltelt görbe orrú, fekete hajú némber a Raffaello által kifestett terem három freskójáról sokáig beszélt, de az Attilát is ábrázoló negyedikről egy szót sem ejtett. Ideje változtatni ezen a méltánytalan eljáráson.
A hadjárat azzal kezdődött, hogy Onogesius csapatai átlépték a Hun Birodalom határait. Erre a hun kor óta folyamatosan lakott Velemér területén kerülhetett sor. A település Attila alkirályának, Valamárnak a nevét viseli, akinek e tájon volt kis országa Attila halála után. A Velemér név Balambér hun főkirály nevével is azonosítható. Az uralkodónév és a településnév jelentése "Bél embere". Ez azt jelenti, hogy az ősvallás isteni triászának fiú tagját, Bélt választották a tiszteletük központi alakjául. A név fennmaradása a lakosság folyamatos továbbélésének köszönhető, az pedig a tűzálló agyagnak, ami a Velemér-völgy agyagművességét és kultúráját napjainkig megőrizte. Messze-távol nem volt ilyen minőségű alapanyag s ennek köszönhetően a falu hun-magyar lakossága is napjainkig megmaradt.
Az akadémikus áltudomány és a magyarországi hatalom örök szégyene, hogy e hadjáratnak és Attila nagylelkűségének a külföld évszázadokkal korábban állított emléket, mint mi hun-magyarok. Az merült fel bennünk, hogy a mulasztást az Őrségben illik pótolni, hiszen itt volt ama nevezetes hadjárat kiinduló pontja. Ha a túlsó végén Raffaello állított emléket neki, akkor az innensőn Hankó Péter művész úr teszi le a garast. Önzetlen munkával, hónapok alatt elkészítette a képeken látható emlékművet, amelyik a sztyeppi kőbabák mintájára készült - hogy örök időkre hitet tegyen a hun-magyar kultúra erejéről, emberségéről és humanizmusáról.
A szobor északra néz, mert ott van a teremtett és rendezett világ Istennel azonos forgástengelye, a Tejút (az égig érő fa). Bal keze a kard markolatán nyugszik, jobbjában poharat tart - mert ebben a korban a legnagyobb megtiszteltetés az volt, ha Etele koccintott valamelyik alattvalójával. Onogesius szobra azonban nem Etelével, hanem a Teremtővel készül koccintani. Mert Ő fogadja az ilyen nagyszerű hun-magyarokat és Ő dicséri meg őket a szent nedű felhörpintésekor.
Nem közismert, hogy Onogesius vezér máig ható üzenetet küldött azoknak, akik külföldön keresik a boldogulást. Az egyik forrásban fennmaradt a válasza, amit azoknak adott, akik őt nyugatra akarták csábítani (hiszen ott is szükség volt a fegyveresek hatalmas tömegét irányítani képes hadvezérre):
"Inkább leszek itthon Etele szolgája, mint vagyonos ember idegenben".
Van ennél időszerűbb gondolat és szobor?

Mikor? Turistaszezonban, napközben, díjtalanul látogatható.

Értékelések  Írjon értékelést

Nézz körül máshol is

 
Ez az oldal cookie-kat használ, hogy biztosítsa a legjobb felhasználói élményt. Rendben